Zawiera autorskie, przygotowane przez pracowników naszej firmy oraz prof. dr. hab. Adama Dobrzańskiego ze Skierniewic zalecenia dotyczące ochrony ważnych gospodarczo gatunków warzyw uprawianych w polu i pod osłonami przed chorobami, szkodnikami i chwastami. Alfabetyczne, tabelaryczne zestawienia fungicydów, zoocydów i herbicydów będących w handlu (nie podajemy informacji o środkach, których mimo rejestracji nie znajdzie się na półkach sklepowych w Polsce) są pomocne w tworzeniu zestawów środków ochrony „na kieszeń” każdego właściciela gospodarstwa warzywniczego. W szczegółowych zaleceniach przygotowanych indywidualnie dla każdego gatunku warzywa zalecane środki ochrony podzieliliśmy na grupy pod względem mechanizmu działania, dodatkowo podaliśmy nazwy substancji aktywnych wchodzących w skład danego środka. Taki podział ułatwi orientację w pokaźnej ofercie środków ochrony roślin i zapobiegnie błędom popełnianym w efekcie nieprawidłowej ich rotacji.
Dodatkowe informacje o dostępnych produktach zawierających organizmy żywe oraz wspomagających wzrost, rozwój, plonowanie i odporność roślin będą przydatne ogrodnikom uprawiającym warzywa zgodnie z zasadami niekonwencjonalnych metod produkcji – integrowanej czy ekologicznej.