1. Pieczarki zmniejszają apetyt, hamują wchłanianie tłuszczów
Są niskokaloryczne (100 g to zaledwie 22 kcal), zawierają mało tłuszczu, sporo błonnika (ok. 10 proc. suchej masy grzyba) i wody (nawet 80 – 90 proc.), co zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Dodatkowo, pod względem odżywczym pieczarki są pełnowartościowym produktem.
Naukowcy z Johns Hopkins Weight Management Center w Baltimore zalecają, aby osoby, które chcą schudnąć, pieczarkami zastępowały czerwone mięso. Ci sami uczeni zwrócili równi9ez uwagę na fakt, że osoby, które regularnie spożywają grzyby, mają lepsze parametry dotyczące składu ciała (czyli zawartości w organizmie tłuszczu, mięśni, kości i wody), nie zmagają się też z efektem jo jo.
2. Ekstrakt z pieczarek ma właściwości antynowotworowe
Antyrakowe działanie grzybów od dawna znane są medycynie Wschodu. Badania zachodnich naukowców wykazały, że właściwości te związane są z obecnością w ich składzie polisacharydów grzybowych i terpenów. Eksperci sugerują również, że wyciąg z białych pieczarek może odegrać ważną rolę w zapobieganiu rakowi piersi i prostaty (substancje zawarte w ekstrakcie hamują enzymy odpowiedzialne za rozwój komórek nowotworowych).
3. Pieczarki obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi
Badania laboratoryjne wykazały, że dieta bogata w grzyby przyczynia się do obniżenia poziomu szkodliwego cholesterolu (LDL) we krwi. Dodatkowo dzięki obecności potasu (100 g pieczarek zaspokaja 10 proc. dziennego zapotrzebowania na potas) i niskiej zawartości sodu wpływają na obniżenie ciśnienia krwi, zmniejszając tym samym ryzyko udaru i zawału Serca. Układ krążenia wspomaga również miedź obecna w pieczarkach.
Pieczarka zwiększa odporność
4. Pieczarki wzmacniają odporność
Badania przeprowadzone na Florida State University wykazały, że codzienna porcja grzybów wzmacnia odporność i zdolności samonaprawcze organizmu. Jest to zasługa m.?in. selenu – (100 g pieczarek zaspokaja 17 proc. zapotrzebowania na selen osoby dorosłej). Ten składnik mineralny wpływa na zwiększenie się liczby przeciwciał a także hamuje namnażanie się drobnoustrojów chorobotwórczych. Udział pieczarek w budowaniu odporności potwierdzili bostońscy lekarze z Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts University. U zwierząt karmionych suszonymi pieczarkami zaobserwowali lepsza odporność na zakażenia salmonellą.
5. Pieczarki to dobre naturalne źródło witaminy D
Witamina D jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania wapnia i fosforu i co za tym idzie do budowy i utrzymania zdrowia kości – zapobiega osteoporozie i chorobom stawów, chroni przed osłabieniem mięśni, zmniejsza ryzyko alergii.
Głównym źródłem witaminy D jest sam organizm, który wytwarza ją pod wpływem promieniowego słonecznego. Jesienią i zimą gdy dostępność światła jest niedostateczna, może dojść do niedoborów. Aby tego uniknąć warto zadbać o dietę bogatą w naturalne źródła tej witaminy, w tym pieczarki ( 100 g. zaspokaja 4 proc. dziennego zapotrzebowania na Wit. D), ale również ryby morskie, mleko i jego przetwory. Jak dowiodły badania naukowców z Boston University Medical Center, jedzenie sproszkowanych grzybów uzupełniania niedobory witaminy D w stopniu porównywalnym z suplementacją.
Pieczarka i kwas foliowy
6. Pieczarki to naturalne źródło kwasu foliowego (floacyny)
Niedobór kwasu foliowego powoduje zahamowanie wzrostu i odbudowy komórek organizmu, anemię, zaburzenia trawienia, niedożywienie, biegunkę, zmniejszenie apetytu, stany zapalne błony śluzowej jamy ustnej i języka, bóle głowy. Związek ten odgrywa kluczową rolę w prawidłowym rozwoju płodu. Dobowe zapotrzebowanie kobiet w ciąży na kwas foliowy wynosi 400 mikrogramów – to o 122 proc. więcej w stosunku do kobiet nieciężarnych. 100 g pieczarek zaspokaja 4 proc. zalecanej dorosłym dziennej dawki kwasu foliowego.