Książka autorstwa prof. dr hab. Haliny Buczkowskiej z Akademii Rolniczej w Lublinie. Omawia różne metody uprawy polowej tego popularnego u nas warzywa, wzbogacona o informacje dotyczące terminów uprawy, agrotechniki, odmian i ochrony. Format A5, 56 str. Dodaj do koszyka
Tag: Warzywnictwo
Choroby i szkodniki warzyw kapustnych
…to książka autorstwa prof. dr. hab. Marka Grabowskiego i prof. dr. hab. Kazimierza Wiecha z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Jest to kolejne, już piąte wydawnictwo w serii poświęconej ochronie warzyw. Zawiera informacje o znanych, występujących w polskich warunkach klimatycznych chorobach i szkodnikach warzyw kapustnych, a także o nowych, które wkrótce mogą zagrozić kapustom, kalafiorom, brokułom, rzodkiewkom i rzodkwiom uprawianym na naszych plantacjach. Wśród porad, jak […]
Choroby i szkodniki warzyw korzeniowych
Autorami publikacji są: doc. dr hab. Marek Grabowski, dr Edward Kunicki dr Jacek Nawrocki oraz prof. dr hab. Kazimierz Wiech. Książka prezentuje wszystkie mogące wystąpić w uprawie tytułowej grupy roślin choroby oraz szkodniki. Obszernym opisom towarzyszą kolorowe fotografie mające na celu ułatwienie rozpoznania sprawcy uszkodzenia. W publikacji tej znajdą się również zalecenia dotyczące ochrony przed chorobami, szkodnikami, a także chwastami najczęściej występującymi […]
Uprawa sałaty w polu i pod osłonami
Uprawa kapusty białej, czerwonej i włoskiej
Zaburzenia wzrostu i rozwoju pomidora
Jest to drugie wydanie poradnika autorstwa dr Marii Wysockiej-Owczarek. Po trzech latach przystąpiliśmy do uzupełnienia wiadomości zamieszczonych w poprzedniej edycji. Te trzy lata ciągłych obserwacji prowadzonych przez autorkę spowodowały, że objętość nowej wersji tej bardzo popularnej wśród ogrodników uprawiających pomidory książki, zwiększyła się prawie o 50%. Występują nowe problemy, zmieniają się warunki uprawy, inne są też wymogi stawiane […]
Choroby i szkodniki pomidora w polu i pod osłonami
Uprawa kapusty pekińskiej
Książka autorstwa dr. Andrzeja Kalisza jest drugim wydaniem, poprawionym i uzupełnionym. Publikacja zawiera szczegółowe informacje dotyczące charakterystyki odmian, doboru stanowiska, produkcji rozsady, terminów oraz sposobów uprawy w polu i pod osłonami, nawożenia, zbioru i przechowywania kapusty pekińskiej. Opisy zaburzeń fizjologicznych, chorób infekcyjnych i szkodników oraz sposobów przeciwdziałania współtworzyli prof. dr hab. Marek Grabowski i dr […]