Publikacja autorstwa dr. Piotra Chohury z AR we Wrocławiu, charakteryzująca wszelkie podłoża mogące być wykorzystane do uprawy roślin pod osłonami, z uwzględnieniem wymagań poszczególnych gatunków warzyw i roślin ozdobnych. Format A5, 112 str. Dodaj do koszyka
Tag: Warzywnictwo
Nawadnianie warzyw polowych
Książka autorstwa prof. dr. hab. Stanisława Kaniszewskiego z Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach. W ostatnich, bardzo ciepłych i suchych latach uprawa roślin, zwłaszcza warzyw na stanowiskach bez urządzeń nawadniających była mało opłacalna. Biorąc dodatkowo pod uwagę prognozy o globalnym ociepleniu klimatu nie należy spodziewać się nagłej zmiany warunków termicznych i wilgotnościowych na korzyść rolników. Aby więc uprawa warzyw przynosiła korzyści, należy już […]
Choroby i szkodniki warzyw cebulowych
Autorami publikacji są prof. dr hab. Józef Robak i prof. dr hab. Kazimierz Wiech. Książka zawiera opisy chorób i szkodników mogących wystąpić w uprawie tytułowej grupy roślin oraz fotografie mające na celu ułatwienie rozpoznania sprawcy uszkodzenia. Informacje uzupełniono o zalecenia dotyczące ochrony przed chorobami, szkodnikami a także chwastami najczęściej występującymi na plantacjach warzyw cebulowych. Format A5, 52 str. Dodaj […]