„Program Ochrony Roślin Warzywnych 2020”
Jest to kompleksowe opracowanie dotyczące zabiegów ochronnych przed chorobami, szkodnikami, chwastami w uprawach roślin warzywnych. Zawiera pełną wiedzę o środkach ochrony roślin zarejestrowanych w Polsce do tego celu (stan na początek lutego 2020 r.), dawkach i terminach stosowania oraz zwalczanych agrofagach zagrażających różnym gatunkom roślin warzywnych uprawianych w polu, oraz pod osłonami (w tym tylko czasowo, np. bezpośrednio po posadzeniu rozsady na miejsce stałe).
W „Programie…”, poza standardowymi zestawieniami fungicydów, zoocydów i herbicydów (ich pełną charakterystyką, zarejestrowanymi w Polsce zastosowaniami, dawkami i terminami użycia), publikujemy dane odnośnie dostępnych na polskim rynku adiuwantów wpływających na poprawę skuteczności oraz trwałości ww. grup środków ochrony roślin (nowa – odrębna tabela adiuwantów przydatnych do sporządzenia mieszanin zbiornikowych fungicydów i zoocydów), preparatów służących do mycia i dezynfekcji obiektów uprawowych oraz systemów nawodnieniowych. Zamieszczamy także informacje o preparatach wspomagających ochronę w trakcie wegetacji roślin oraz zawierających makro- i mikroorganizmy zwalczające szkodniki i patogeny nie tylko w uprawach pod osłonami. Informujemy również o urządzeniach dostępnych na polskim rynku, wykorzystywanych do monitoringu agrofagów.
Autonomiczną część stanowią autorskie zalecenia zwalczania chwastów w uprawach, opracowane przez najwybitniejszego w Polsce znawcę tematu – prof. dr. hab. Adama Dobrzańskiego. Lata pracy, doświadczeń i zafascynowania tą tematyką sprawiają, że udostępniona w „Programie…” wiedza nie ma sobie równej. Użytkownicy publikacji z pewnością docenią najbardziej aktualne zalecenia Profesora, niezwykle ułatwiające uprawę, czyniące ją opłacalną, konkurencyjną i bezpieczną pod względem zdrowotności.
Źródło: Wydawnictwo PlantPress
Gdzie kupić czasopismo Program ochrony roślin warzywnych Przejdź do sklepu:
Program ochrony roślin warzywnych
Przejdź: Program ochrony roślin warzywnyc..