Wędzenie własnych potraw to nie tylko ciekawe doświadczenie, ale też metoda konserwacji żywności bez używania chemicznych dodatków. Posiadając własną wędzarnię ogrodową mamy pełną kontrolę nad procesem obróbki żywności.
To szczególne ważne dla osób źle tolerujących konserwanty stosowane w przemysłowo produkowanym jedzeniu lub takich, którym zależy na tym by ich rodzina spożywała jak najbardziej naturalne produkty.
Nie jest to rozwiązanie przeznaczone tylko dla miłośników mięs. W wędzarniku ogrodowym można przygotować także sery, wędzić warzywa, a nawet tofu. Dlatego mogą z niego korzystać także wegetarianie.
Myśląc o zainstalowaniu wędzarni w swoim ogrodzie należy wziąć pod uwagę to z czego będzie składała się ta konstrukcja.
Z czego składa się wędzarnia ogrodowa
- palenisko – ponieważ wędzenie jest sposobem na konserwację żywności za pomocą dymu, miejsce w którym będzie spalane drewno jest jednym z najważniejszych elementów konstrukcji, jego położenie zależy od wybranej metody wędzenia. W bezpośredniej jest usytuowane pod komorą wędzarniczą, a w pośredniej około 2 metry obok, a dym jest doprowadzany do komory za pomocą kamiennej lub metalowej rury,
- kanał dymowy – najwcześniej jest to rura, która dostarcza do komory wędzarniczej tylko dym, bez płomieni, nie może być wykonana z tworzyw sztucznych,
- komora wędzarnicza – miejsce w którym będziemy wieszać produkty przeznaczone do obróbki, jest połączona z paleniskiem dzięki przewodowi dymowemu, mogą do niej być dołączone różne akcesoria pozwalające na układanie produktów wewnątrz,
- szyber – pozawala kontrolować temperaturę, ale także ciągu komina i ilości dymu w komorze wędzarniczej, otwarty sprawia, że dym się rozrzedza i można wędzić potrawy na zimno, zamknięty zagęszcza dym i pozwala wędzić na gorąco, nigdy nie powinien być do końca zamknięty, ponieważ dzięki niemu jest odprowadzana na zewnątrz wilgoć, która wytrąca się z żywności podczas wędzenia,
- komin – przewód wyprowadzający dym z komory wędzarniczej, im większa jest odległość między paleniskiem a ujściem dymu tym wyższą temperaturę można osiągnąć wewnątrz ogrodowej wędzarni, jest to związane z siłą ciągu, która ma szczególne duże znaczenie w miesiącach zimowych, poza dymem przez komin uchodzi także wilgoć, dobra współpraca pomiędzy wymienionymi wyżej elementami pozwala osiągnąć optymalne nawilżenie produktów,
- termometr – dzięki niemu możemy kontrolować efektywność naszej wędzarni, odpowiednia temperatura jest konieczna by cały proces się udał, a przygotowywane w ten sposób produkty zostały uwędzone, a nie upieczone, co może mieć miejsce, gdy temperatura jest za wysoka oraz nie pozostały surowe gdy jest za niska. Termometr najczęściej montuje się w ścianie komory wędzarniczej lub jej pokrywie, co pozwala na kontrolowanie warunków wewnątrz i reagowanie gdy zmieniają się w niepożądany sposób. W modelu Berlin dostępnym na Cookking.pl ten element znajduje się w drzwiach komory wędzarniczej.
Każdy z tych elementów jest niezbędny by proces wędzenia przebiegał w sposób kontrolowany i w pełni bezpieczny. Ich połączenie zależy od wielu czynników, takich jak: materiał z którego jest wykonana cała konstrukcja, odległości pomiędzy poszczególny mi częściami wędzarni ogrodowej i sposobami na ich połączenie.
Istnieje wiele kombinacji składających się na konstrukcję wędzarni. Sklepy oferują na swoich stronach gotowe rozwiązania, które mają gwarancję bezpieczeństwa. To najważniejsze kryterium, którym powinniśmy się kierować bez względu na to, czy chcemy zainwestować w coś gotowego, zlecić wymurowanie wędzarni w ogrodzie specjaliście, czy skonstruować ją sami.