…to książka autorstwa prof. dr. hab. Marka Grabowskiego i prof. dr. hab. Kazimierza Wiecha z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Jest to kolejne, już piąte wydawnictwo w serii poświęconej ochronie warzyw. Zawiera informacje o znanych, występujących w polskich warunkach klimatycznych chorobach i szkodnikach warzyw kapustnych, a także o nowych, które wkrótce mogą zagrozić kapustom, kalafiorom, brokułom, rzodkiewkom i rzodkwiom uprawianym na naszych plantacjach. Wśród porad, jak utrzymać dobrą zdrowotność roślin, znajdują się zalecenia dotyczące profilaktyki (lokalizacji plantacji, wykorzystania odmian odpornych, prawidłowej agrotechniki). Jeśli konieczna jest interwencja – podajemy zalecenia, których z zarejestrowanych środków ochrony roślin można użyć przeciwko danemu agrofagowi, zarówno w uprawach konwencjonalnych, jak i prowadzonych z zachowaniem zasad integrowanej produkcji. Książka jest bogato i barwnie ilustrowana.
Format A5, 76 str.