Książka autorstwa pracowników naukowych Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach — prof. dr. hab. Adama Dobrzańskiego i prof. dr. hab. Franciszka Adamickiego. Zawiera informacje o uprawie różnych gatunków cebuli i także cebuli uprawianej z siewu jesiennego. Podaje więc zasady: wyboru stanowiska pod lokalizację plantacji, uprawy gleby, nawożenia, nawadniania, doboru odmian, ochrony przed chwastami, chorobami i szkodnikami, warunków w trakcie przechowywania, w celu uzyskania zdrowego […]
Tag: Warzywnictwo
Choroby i szkodniki papryki
Książka autorstwa prof. dr. hab. J. Szwejdy i dr. W. Maciasa z IW w Skierniewicach. Zaprezentowano w niej choroby i szkodniki występujące na tej roślinie, a także metody zapobiegania i zwalczania poszczególnych organizmów. Diagnostykę ułatwią barwne fotografie towarzyszące opisom. Format A5, 80 str. Dodaj do koszyka
Nawożenie warzyw polowych – wydanie II uzupełnione
Uprawa kukurydzy cukrowej
Książka autorstwa dr. Edwarda Kunickiego. Zawiera szczegółowe informacje na temat agrotechniki i pielęgnacji kukurydzy cukrowej na poszczególnych etapach jej uprawy. W kolejnych rozdziałach znajdują się opisy chorób i szkodników występujących na kukurydzy cukrowej, jak również podane są metody zapobiegania i zwalczania. Format A5, 96 str. Dodaj do koszyka
Uprawa rzodkiewki w polu i pod osłonami
Książka autorstwa dr Agnieszki Stępowskiej i dr Marii Rogowskiej z Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach. Prezentuje wszystkie metody uprawy tytułowego warzywa — zarówno w polu, jak i pod osłonami. Informuje o doborze stanowiska pod uprawę rzodkiewki, przygotowaniu pola, terminach uprawy, agrotechnice, doborze odmian i ochronie. Format A5, 88 str. Dodaj do koszyka
”Brokuły – od wiosny do jesieni”
Książka autorstwa prof. Edwarda Kunickiego i dr Anety Grabowskiej z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Publikacja zawiera wszelkie niezbędne informacje dotyczące wyboru odmian, stanowiska pod uprawę, nawożenia, nawadniania i ochrony. Poruszane zagadnienia dotyczą także przygotowania brokułów do zbioru, przechowywania i obrotu. Format A5, str.56 Dodaj do koszyka
Uprawa pomidorów polowych
Prof. dr hab. Jan Rumpel w książce tej przedstawia zagadnienia dotyczące przygotowania stanowiska, doboru odmian pomidorów przeznaczonych do uprawy w polu z przeznaczeniem na bezpośrednie spozycie lub dla przetwórstwa, nawożenia, nawadniania, ochrony, zbioru i przygotowania pomidorów do sprzedaży. Format A5, 136 str. Dodaj do koszyka